01.02.2023

De beste zorg voor borstkanker? In een erkende Borstkliniek.

Borstkanker is een complexe ziekte die gespecialiseerde zorg vereist. En die is gegarandeerd in een erkende borstkliniek. Een aantal wettelijk bepaalde voorwaarden garandeert jou als lotgenoot dat je behandeling aan strenge kwaliteitseisen voldoet, om jou de best mogelijke kansen te geven. Helaas is voor lotgenoten niet altijd duidelijk waar ze een erkende borstkliniek vinden. Daarom brengt Think Pink ze voor jou – letterlijk – in kaart.

Een borstkliniek is een gespecialiseerde afdeling van het ziekenhuis, toegewijd aan borstaandoeningen. Om erkend te worden door de overheid moet de afdeling voldoen aan een aantal kwaliteitsnormen. Internationaal onderzoek bewijst namelijk dat een gespecialiseerde borstkliniek je genezings- en overlevingskansen ten goede komt, en tegelijk zorgt voor een betere levenskwaliteit.

Multidisciplinaire samenwerking, wekelijks overleg, teamleden die voldoende ervaring hebben én voldoende beschikbaar zijn, een minimumaantal patiënten per jaar en snelle consultatie: dat zijn de criteria waaraan een ziekenhuis moet voldoen om een erkende borstkliniek te worden. Die vereisten zijn vastgelegd bij het ontstaan in het Koninklijk Besluit (KB) van 26 april 2007.

Multidisciplinaire samenwerking

Een multidisciplinair team leidt alles in goede banen. Dankzij de samenwerking over de grenzen van alle beroepen heen hebben ze vanaf dag één oog voor jou als complete mens.

•De gynaecoloog is de arts naar wie je gestapt bent nadat je een symptoom vaststelde of een verontrustend testresultaat kreeg.

•De radioloog is verantwoordelijk voor de beeldvorming.

•De mammoverpleegkundige ondersteunt je tijdens de mammografie.

•De patholoog onderzoekt of het verwijderde weefsel goed- of kwaadaardig is.

•De chirurg verwijdert het gezwel.

•De oncoloog staat in voor je antihormoontherapie of chemotherapie.

•De radiotherapeut is verantwoordelijk voor de bestraling.

•De bestralingsverpleegkundige begeleidt je tijdens de bestralingssessies.

•De plastisch chirurg zorgt voor een eventuele borstreconstructie.

•Een klinisch geneticus gaat na of je borstkanker genetisch of familiaal is.

•De borstverpleegkundige is jouw gids en anker tijdens en na je behandeling.

•De kinesist bekommert zich om je revalidatie en kan helpen bij complicaties zoals lymfoedeem.

•De psycholoog is er voor jouw bezorgdheden, angsten en onzekerheid.

•Een sociaal verpleegkundige helpt je wegwijs maken in mogelijke hulp tijdens en na je behandeling.

•Een oncodiëtist helpt je bij vragen rond voeding tijdens en na je behandeling.

Elke week zitten zij samen in het multidisciplinair oncologisch consult of MOC. Daarop moeten een chirurg, oncoloog, gynaecoloog, radiotherapeut, patholoog, radioloog, borstverpleegkundige en oncopsycholoog aanwezig zijn. Andere hulpverleners zoals een plastisch chirurg of je huisarts kunnen het MOC ook bijwonen. Zij combineren samen hun vakkennis om jouw behandelingsplan op te stellen.

De borstverpleegkundige

De borstverpleegkundige is het kloppend hart van de borstkliniek. Zij is jouw anker en houvast en gidst je doorheen de behandeling. Je kunt altijd bij haar terecht voor meer informatie en verheldering, of voor een luisterend oor. Ze kan afspraken met de dokters bijwonen om je bij te staan en alles te verduidelijken. Aarzel niet om haar te contacteren als je daar nood aan hebt.

Ervaring

Genoeg ervaring zorgt ervoor dat je een bredere basis en meer kennis hebt. Daarom moet een coördinerende borstkliniek minstens 125 nieuwe borstkankerdiagnoses per jaar stellen en behandelen. Voor een satellietborstkliniek – een kleinere borstkliniek die zich verbindt aan een coördinerende borstkliniek – zijn dat er 60.

Bovendien bepaalt het KB ook nauwgezet hoeveel ervaring alle teamleden moeten hebben en hoeveel opleidingen ze moeten volgen. Omdat ze elke dag bezig zijn met borstaandoeningen bouwen ze voortdurend meer en betere kennis op, om jou optimaal te kunnen behandelen en begeleiden.

Genoeg aanwezig zijn

In het KB staat ook duidelijk hoeveel tijd het medische team minstens beschikbaar moet zijn voor de borstkliniek. Zo vermijdt de borstkliniek dat je chirurg bijvoorbeeld maar een dag per week aanwezig is in het ziekenhuis en je dus dagenlang moet wachten voor die je kan zien als zich een complicatie zou voordoen. Het team garandeert ook dat je binnen de vijf werkdagen een afspraak kunt maken. Verdere onderzoeken en een diagnose moeten binnen de week volgen.

Technische vereisten

Niet alleen de medewerkers, maar ook de infrastructuur, apparatuur en laboratoria moeten aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen, wil een ziekenhuis de erkenning als borstkliniek krijgen. Die zijn ook beschreven in het KB.

Rapportering en feedback

Tot slot rapporteert elke borstkliniek alle borstkankerdiagnoses en het type borstkanker aan de Stichting Kankerregister. Deze overheidsinstelling verzamelt cijfers voor het hele land en bekijkt zo een aantal kwaliteitsindicatoren. Daarmee stellen ze feedbackrapporten op voor borstklinieken, zodat die beter weten hoe goed hun behandelingen zijn en ze kunnen verbeteren.

Waar vind je erkende borstklinieken?

Maar hoe weet je welke ziekenhuizen een erkende borstkliniek hebben? Dat is voor jou als lotgenoot niet makkelijk, want sommige noemen zichzelf onterecht borstkliniek. Daarom heeft Think Pink voor jou deze kaart gemaakt. Daarop vind je alle erkende borstklinieken terug. Zie of voel je een verandering in je borst? Neem dan zeker contact op met een borstkliniek bij jou in de buurt.