Bij goedaardige aandoeningen neemt de gynaecoloog in principe enkel het letsel weg op een zo esthetisch mogelijke manier. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van een naaldlokalisatie om het letsel aan te duiden tijdens de ingreep. Bij kwaadaardige aandoeningen streven we ernaar zoveel mogelijk borstsparend te opereren. Met behulp van oncoplastische technieken, kan een oncologisch veilig resultaat bekomen worden met een esthetisch goed resultaat. Hierbij worden technieken uit de plastische chirurgie toegepast in de oncologische borstchirurgie. Soms is het toch noodzakelijk een borstamputatie uit te voeren. In bepaalde gevallen kan een onmiddellijke reconstructie met een prothese of eigen weefsel aangeboden worden.
Het type operatie is afhankelijk van een aantal verschillende factoren zoals de uitbreiding van de ziekte buiten de borst, de grootte van de tumor, de aanwezigheid van weefsel dat later kwaadaardig kan worden, de grootte van de borst, de locatie van de tumor in de borst, een gekende genetische mutatie, de eigenschappen van de tumor, maar ook de persoonlijke voorkeur van de patiënte. Bij een kwaadaardig letsel gebeurt meestal ook een ingreep ter hoogte van de okselklieren.
De gynaecoloog zal op basis van de onderzoeksresultaten en na multidisciplinair overleg, een operatie voorstellen en u informeren over de ingreep en uw behandelplan. Aarzel niet om meer uitleg te vragen.
Een afspraak maken in het AZ Sint-Lucas ziekenhuis. Dat kunt u gemakkelijk telefonisch. U kunt ook online een afspraak aanvragen waarna u door ons secretariaat gecontacteerd wordt.