Terug naar gynaecologie

Een normale menstruatiecyclus varieert van 23 tot 36 dagen. De menstruatie zelf duurt 2 tot 7 dagen. Een meisje krijgt haar eerste menstruatie (menarche) gemiddeld op de leeftijd van 12,5 jaar. Soms verloopt niet alles normaal: menstruaties blijven weg, de menstruatiecyclus duurt langer dan 36 dagen of minder dan 23 dagen, de menstruaties zijn te overvloedig, ze zijn onregelmatig of er zijn bloedingen op een ongewoon tijdstip.

We maken een onderscheid tussen hevig regelmatig bloedverlies en onregelmatig bloedverlies:

  • bij hevig regelmatig bloedverlies vindt men in ongeveer 50% van de gevallen geen oorzaak. Bij 40 tot 50% ligt de oorzaak in de baarmoeder: poliepen, infectie, fibromen, kanker, spiraaltje... Bij de overige 5 tot 15% ligt de oorzaak elders in het lichaam: slecht werkende schildklier, diabetes, zwaarlijvigheid, inname van bloedverdunners…
  • bij onregelmatig bloedverlies ligt de oorzaak vaak in een ontregeling van een of meerdere hormonen. Ook kunnen poliepen, infectie, goedaardige gezwellen, kanker, spiraaltje... aan de basis liggen, evenals anticonceptie en sommige geneesmiddelen.

maak een afspraak

Een afspraak maken in het AZ Sint-Lucas ziekenhuis. Dat kunt u gemakkelijk telefonisch. U kunt ook online een afspraak aanvragen waarna u door ons secretariaat gecontacteerd wordt.