Terug naar gynaecologie

Onderbuikspijn kan een gynaecologische oorzaak hebben. Mogelijke gynaecologische oorzaken van pijn kunnen zijn een bekkeninfectie, endometriose, een fibromateuze baarmoeder, een gezwel of een torsie van een eierstok, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap enz. De gynaecoloog zal op basis van uw verhaal, het klinisch onderzoek en een gynaecologische echografie nakijken of de pijn van gynaecologische oorsprong is. Op basis van de diagnose kan een behandeling worden ingesteld.

Pijn bij het vrijen of dyspareünie is een frequente klacht die gerapporteerd wordt door ongeveer 15-20% van de seksueel actieve populatie. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen enerzijds oppervlakkige dyspareünia, waarbij pijn ervaren wordt bij het binnengaan van de vagina door een penis, tampon, vinger, speculum en anderzijds diepe dyspareünie waarbij pijn wordt ervaren in de vagina of de onderbuik bij diepe penetratie. De oorzaak van dyspareünie is zeer divers. Aanwijsbare oorzaken kunnen zijn: infectie, vaginale droogte secundair aan borstvoeding of menopauze, anatomische oorzaken zoals een vaginaal septum of littekenweefsel na een knip of een prolaps herstel. Een oorzakelijke behandeling van bovenvermelde aandoeningen is vanzelfsprekend de sleutel tot het verbeteren van de klachten.
maak een afspraak

Een afspraak maken in het AZ Sint-Lucas ziekenhuis. Dat kunt u gemakkelijk telefonisch. U kunt ook online een afspraak aanvragen waarna u door ons secretariaat gecontacteerd wordt.