Terug naar gynaecologie

Het proces van de overgang kunnen we opsplitsen in drie fasen: de perimenopauze, de menopauze en de postmenopauze. De perimenopauze is de periode waarin bepaalde verschijnselen een voorbode zijn van de naderende menopauze. Symptomen hiervan kunnen zijn: een onregelmatige cyclus, gespannen borsten, gemoedswisselingen, warmteopwellingen, vermoeidheid en slaapstoornissen.


De menopauze gaat in nadat een vrouw voor de allerlaatste keer heeft gemenstrueerd. Na een jaar zonder menstruatie mag men aannemen dat de vruchtbare periode definitief voorbij is. Gemiddeld is een vrouw 51 jaar als ze in de menopauze komt. De voorraad vruchtbare eitjes in de eierstokken is uitgeput en het lichaam produceert geen oestrogenen meer.

De postmenopauze is de gehele periode na de menopauze. De overgangsverschijnselen zullen langzaam verminderen en de klachten nemen af. De nieuwe hormoonspiegel stabiliseert zich en het lichaam vindt geleidelijk aan een nieuw evenwicht.

maak een afspraak

Een afspraak maken in het AZ Sint-Lucas ziekenhuis. Dat kunt u gemakkelijk telefonisch. U kunt ook online een afspraak aanvragen waarna u door ons secretariaat gecontacteerd wordt.