Terug naar zwangerschap

Een zwangerschap en bevalling zijn bijzondere gebeurtenissen. In het AZ Sint-Lucas proberen we de bevalling zo spontaan mogelijk te laten verlopen. Hierbij willen we zo weinig mogelijk tussenkomen in het natuurlijk proces. We streven naar een bevalling in een huiselijke en intieme sfeer, maar binnen de muren van een ziekenhuis. De ziekenhuisomgeving biedt de mogelijkheid om bij onverwachte gebeurtenissen een beroep te doen op deskundige en hoog-technologische zorg. 

Een vroedvrouw zal samen met u zoeken naar een optimale manier om uw weeën op te vangen. Tijdens de bevalling hoeft u niet op een speciale tafel te liggen maar zorgen we voor een comfortabele houding in een verlosbed. Eénmaal geboren zal de baby dadelijk op uw buik worden gelegd zodat er direct huid-huid contact is tussen de moeder en de baby. De navelstreng wordt pas doorgeknipt als er voldoende bloed van de placenta naar de baby is gevloeid. We kiezen er ook voor om de navelstomp van de pasgeborene niet te ontsmetten maar te laten koloniseren met de huidkiemen van de moeder. Dit verkleint de kans op navelstompinfectie. 

Communicatie met de patiënte en tegemoetkomen aan haar verwachtingen en noden is essentieel voor een optimale beleving. Een geboorteplan kan in overleg met de vroedvrouw worden opgemaakt. Dit kan worden opgemaakt tijdens een gesprek met de vroedvrouw rond 30 weken zwangerschap. In het geboorteplan kunnen uw wensen worden genoteerd.

maak een afspraak

Een afspraak maken in het AZ Sint-Lucas ziekenhuis. Dat kunt u gemakkelijk telefonisch. U kunt ook online een afspraak aanvragen waarna u door ons secretariaat gecontacteerd wordt.