Terug naar zwangerschap

Een keizersnede gaat door in het operatiekwartier. Sinds oktober 2015 proberen wij bij een geplande keizersnede het principe van de gentle sectio steeds toe te passen. Bij een gentle sectio proberen we de beleving van een natuurlijke bevalling na te bootsen. Er wordt gewerkt met een afdekdoek met doorzichtig venster dat wordt geopend als de baby uit de buik komt. Zo zien de ouders hun baby ter wereld komen. Dit wordt mooi geïllustreerd in onderstaande video. 

Na een kort onderzoek door de kinderarts, wordt de baby rechtstreeks op de borst van de mama gelegd. Om afkoeling van de baby te vermijden wordt de omgevingstemperatuur in de operatiezaal verhoogd tot 22 graden en worden op de baby voorverwarmde moltons gelegd. Indien de baby dit wil, kan reeds een eerste borstvoeding worden gegeven in de operatiezaal of in de recoveryruimte.

Wordt dit alles voor de mama wat te veel, dan kan het huid-huid contact overgenomen worden door de partner.

Patiënten vinden deze nieuwe techniek een belangrijke meerwaarde. En voor de artsen en vroedkundigen zijn de aanpassingen relatief beperkt; zeker in het licht van de dankbaarheid die we van onze patiënten mogen ontvangen.

Meestal gebeurt een keizersnede onder epidurale verdoving. In een beperkt aantal gevallen is een algemene verdoving echter niet uit te sluiten. Bij een niet-geplande sectio passen we de gentle sectio enkel toe wanneer de toestand van de moeder en het kind dit toelaten.

maak een afspraak

Een afspraak maken in het AZ Sint-Lucas ziekenhuis. Dat kunt u gemakkelijk telefonisch. U kunt ook online een afspraak aanvragen waarna u door ons secretariaat gecontacteerd wordt.