Terug naar zwangerschap

Indien u vermoedt dat u zwanger bent, kunt u bij de huisarts langsgaan voor een bloedafname ter bevestiging van de zwangerschap. Daarna kunt u een afspraak maken bij de gynaecoloog. Tijdens uw eerste prenatale controle zal uw gynaecoloog met u de opvolging van uw zwangerschap bespreken. U zult een moederboekje en een informatiebundel ontvangen waarin u uitleg vindt over de aard van de prenatale controles. Naargelang de bereikte zwangerschapsduur zijn er verschillende aandachtspunten. De focus van de verschillende controles vindt u terug in het opvolgdocument.  

De arts zal luisteren naar uw beleving en klachten. Volgende onderzoeken komen onder meer aan bod: bloeddrukmeting, controle van uw gewichtstoename en urinecontrole.

Het aantal kilogram dat u mag bijkomen tijdens uw zwangerschap is afhanklijk van uw startgewicht. Uw gewichtstoename kunt u uitzetten op een gewichtscurve. 

Tijdens uw zwangerschap zal ook regelmatig een echografie worden verricht om de groei, de organen en de ligging van de foetus na te kijken. 

Een aantal controles kunnen perfect bij de huisarts gebeuren. In overleg met de huisartsen werd een opvolgdocument uitgewerkt waarin de taakverdeling is afgesproken.

maak een afspraak

Een afspraak maken in het AZ Sint-Lucas ziekenhuis. Dat kunt u gemakkelijk telefonisch. U kunt ook online een afspraak aanvragen waarna u door ons secretariaat gecontacteerd wordt.